Mogen we je beter en sneller helpen?

Kies je profiel en wij passen onze website daar speciaal op aan:

Profiel wijzigen? Dat kan hier

Solliciteer direct

FAQ

Inhoudsopgave

  Eigenrisicodrager

 • Wanneer je kiest voor eigenrisicodragerschap, heeft dit direct invloed op de premies die je betaalt voor werknemersverzekeringen, zoals de WGA en de Ziektewet. Je stopt met het betalen van de gedifferentieerde WGA-premie omdat je het risico zelf draagt of herverzekert, maar u blijft de basispremie WAO/WIA betalen. Voor de Ziektewet betaal je een verlaagde premie, omdat het deel voor ZW-flex niet meer van toepassing is. Dit maakt je verantwoordelijk voor het uitbetalen van Ziektewet-uitkeringen aan zieke flexwerkers. Eigenrisicodragerschap kan voordelig zijn als je de risico's goed kunt managen, maar brengt ook het risico van hogere kosten bij toename van langdurig zieke werknemers met zich mee. Een herverzekering kan dit risico beperken.

 • Ja, elk bedrijf kan eigenrisicodrager worden. Het is dan alleen de vraag of dit voor jouw bedrijf gunstig is. Je wordt als werkgever zelf verantwoordelijk voor de begeleiding en loondoorbetaling bij medewerkers die ziek uit dienst gaan. Bepaal of het handig is om eigenrisicodrager te worden. Dat doe je door de extra kosten voor verzuimbeleid, en arbodienstverlening te vergelijken met de premies. Onderzoek ook wat de risico’s op ziekte en arbeidsongeschiktheid in uw sector zijn.

  Zeker weten of eigenrisicodragen iets voor jou is? Doe de ERD-scan en krijg vrijblijvend advies.

 • Het korte antwoord is: nee. Als eigenrisicodrager ben je niet wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten voor de ziektewet of WGA. Echter, veel werkgevers kiezen ervoor om dit toch te doen om de financiële risico’s te beperken. Per werkgever is dit afhankelijk van je specifieke situatie en risicotolerantie.

  Voordelen van een verzekering als eigenrisicodrager zijn risicobeheersing, lagere kosten en ondersteuning door een specialist. Een verzekering kan helpen de financiële risico's te beheersen die komen kijken bij het uitbetalen van uitkeringen aan (ex-)werknemers. Dit is vooral relevant als je bedrijf te maken krijgt met onverwachte of hoge uitkeringskosten. Met een verzekering kun je meer zekerheid hebben over de kosten. Je betaalt premie aan de verzekeraar, waardoor je minder risico loopt op onverwachte hoge kosten. Daarnaast bieden veel verzekeraars naast de financiële dekking ook ondersteuning en expertise aan op het gebied van verzuimbeheersing en re-integratie. Dit kan helpen om verzuim te verminderen en de terugkeer naar werk te bevorderen.

  Meer leren over je verzekeren als eigenrisicodrager? Bekijk onze verzuimverzekering.

 • Als je eigenrisicodrager wordt, betekent het dat je als werkgever zelf de verantwoordelijkheid draagt voor de begeleiding en loondoorbetaling bij medewerkers die ziek uit dienst gaan. Je kiest er dan voor om de rol van UWV voor een groot deel over te nemen. Dit kun je doen door zelf het eigenrisicodragerschap in eigen beheer te houden, of dit privaat te laten verzekeren. Voor meer uitleg bekijk de video Acture legt uit: Eigenrisicodragerschap.