Mogen we je beter en sneller helpen?

Kies je profiel en wij passen onze website daar speciaal op aan:

Profiel wijzigen? Dat kan hier

Solliciteer direct

Re-integratie

  • Alle zieke (ex-)werknemers zijn verplicht om te re-integreren. Re-integratie kan opgestart worden indien er benutbare mogelijkheden zijn. De bedrijfsarts beoordeelt dit tijdens de probleemanalyse (het eerste gesprek tussen de arts en de (ex-)werknemer) en beoordeelt dit vervolgens ieder spreekuur. Daarbij is het wel belangrijk dat re-integratie het herstelproces niet mag afremmen. Uiteraard hoeft niet gewacht te worden tot het eerste spreekuur met de bedrijfsarts. Indien er mogelijkheden zijn kunnen die vanaf de eerste dag van verzuim al worden benut. De casemanager helpt daar graag bij.

  • Dat kan zeker. Bij Acture werken casemanagers en bedrijfsartsen die o.a. Duits, Engels, Pools en Roemeens spreken. Spreekt de (ex-)werknemer een andere taal? Dan maken onze casemanagers gebruik van de tolkentelefoon.

    Voor de re-integratie in spoor 1/2 van (ex-)werknemers die geen Nederlands spreken werken wij samen met speciale re-integratieproviders. De re-integratie consulenten van deze providers spreken ook Duits en Pools. Uit onze ervaring blijkt dat de begeleiding erg effectief is als de (ex-)werknemer met de consulent in de eigen taal kan spreken. De taalsprekende re-integratie consulent is hierdoor beter in staat te monitoren hoe het sollicitatieproces loopt, de arbeidsmarkt samen met de (ex-)werknemer te onderzoeken en advies te geven. Wanneer de re-integratieconsulent niet de moedertaal van de (ex-)werknemer spreekt wordt een tolk ingezet.

  • De (ex-)werknemer re-integreert in principe in Nederland. Maar de (ex-)werknemer kan niet verplicht worden in Nederland te re-integreren als de beperking dit niet toelaat. Bijvoorbeeld in verband met behandeling in het buitenland. Mocht dezelfde behandeling in Nederland gevolgd kunnen worden, dan zou de (ex-)werknemer naar Nederland terug moeten keren voor re-integratie in spoor 1. De bedrijfsarts kan beoordelen of er mogelijkheden zijn hetzelfde behandelplan in Nederland te volgen.

    Belangrijk: als de (ex-)werknemer geen huisvesting heeft in Nederland raden wij aan om dit voor de (ex-)werknemer te regelen tijdens re-integratie in spoor 1. Om de re-integratie voorspoedig te laten verlopen én een loonsanctie te voorkomen.

    Als duidelijk is dat herplaatsing in spoor 1 niet mogelijk is, wordt re-integratie in spoor 2 opgestart, dit kan ook plaatsvinden in het thuisland.

  • Van de (ex-)werknemer mag worden verwacht dat hij werkt aan zijn herstel én in het kader van re-integratie er alles aan doet om weer aan het werk te gaan. Wanneer passend werk in spoor 1 aangeboden wordt is de (ex-)werknemer verplicht dit werk te accepteren en naar Nederland te komen. Tenzij een arts (dit kan ook een buitenlandse arts zijn) oordeelt dat herstel voorrang heeft.

    Voorbeeld:

    Situatie 1: De (ex-)werknemer verblijft in het buitenland en de (ex-)werkgever heeft passend werk gevonden. De (ex-)werknemer weigert de re-integratie vanwege behandelingen in het buitenland. De bedrijfsarts beoordeelt dat dezelfde behandelingen in Nederland beschikbaar zijn. De (ex-)werknemer is verplicht om naar Nederland terug te keren. Doet de (ex-)werknemer dit niet? Dan kan de (ex-)werkgever hiervoor maatregelen nemen, de casemanager voert hierin regie.

    Let op! In deze situatie is het belangrijk dat de (ex-)werkgever huisvesting organiseert voor de (ex-)werknemer als deze geen woonlocatie heeft in Nederland. En de (ex-)werknemer helpt om de behandelingen in Nederland te regelen. Het is de taak van de (ex-)werkgever om de (ex-)werknemer hier goed bij te ondersteunen en begeleiden.

    Situatie 2: De (ex-)werknemer verblijft in het buitenland en de (ex-)werkgever heeft passend werk gevonden. De behandelingen zijn niet in Nederland beschikbaar en de bedrijfsarts stelt dat herstel voorrang heeft. In deze situatie kan het re-integratie traject opgestart worden na het behandeltraject in het buitenland. Wel kan direct re-integratie spoor 2 worden opgestart in het land waar de (ex-)werknemer verblijft.

    Situatie 3: De werknemer verblijft in het buitenland en de (ex-)werkgever heeft passend werk gevonden. De bedrijfsarts heeft vastgesteld dat de (ex-)werknemer reisbeperkingen heeft. De re-integratie in Nederland kan daardoor onmogelijk zijn.

    Per casus zal de situatie beoordeelt moeten worden. Bij twijfel en in het geval van een bijzondere situatie kan het verstandig zijn om een deskundigenoordeel bij UWV aan te vragen. Raadpleeg de casemanager om gezamenlijk tot de juiste route te komen.

  • Re-integratie in spoor 1 betekent terugkeer naar werk binnen de eigen organisatie. In het geval van een bedrijf in de uitzendbranche valt hier ook het netwerk van het uitzendbedrijf onder, de inleners. Er zijn geen duidelijke regels voor huisvestiging en re-integratie. Maar als (ex-)werkgever ben je verantwoordelijk voor re-integratie in spoor 1. Als de (ex-)werknemer wegens het gebrek aan huisvesting geen passende arbeid kan verrichten, remt dit het re-integratieproces af. Tijdens de WIA-beoordeling na 104 weken ziekte zou UWV kunnen beoordelen dat je om deze reden niet voldoende hebt gedaan om de (ex-)werknemer snel te laten re-integreren. En riskeer je een loonsanctie.

    Daarnaast heb je er als eigenrisicodrager natuurlijk zelf ook belang bij om de re-integratie voorspoedig te laten verlopen. Daarom raden wij ten zeerste aan om huisvesting voor de (ex-)werknemer te organiseren tijdens re-integratie in spoor 1.

  • Re-integratie is ook in het buitenland mogelijk. Hiervoor werken wij samen met speciale re-integratieproviders. De re-integratie consulenten van deze providers spreken verschillende talen zoals Pools en Duits. Uit onze ervaring blijkt dat de begeleiding het meest effectief is als de (ex-)werknemer met de consulent in de eigen taal kan spreken. De anderstalige re-integratie consulent is hierdoor beter in staat te monitoren hoe het sollicitatieproces loopt, de arbeidsmarkt samen met de werknemer te onderzoeken en advies te geven. Wanneer de re-integratieconsulent niet de moedertaal van de werknemer spreekt wordt een tolk ingezet.

  • Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet ben je zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de Ziektewet. Hierbij hoort de uitbetaling van de Ziektewetuitkering, begeleiding én re-integratie. Acture neemt deze taken voor jou uit handen. Hierbij zetten wij activiteiten in om te voldoen aan de wettelijke voorschriften, loonsancties te voorkomen én om de beste en snelste resultaten te behalen naar herstel en/of werkhervatting. Denk hierbij aan: inzet bedrijfsarts, consultatie arbeidsdeskundige, (medische)interventies, re-integratietrajecten, (bij)scholing, reiskosten etc.

    Indien er in dit kader kosten moeten worden gemaakt die vallen buiten de contractafspraken tussen jou en Acture, nemen we contact met je op om dit toe te lichten en akkoord te vragen.

  • In de werkwijzer poortwachter staat dat ook wanneer de (ex-)werknemer in het buitenland verblijft, ‘de nodige inspanningen’ van de (ex-)werkgever worden verwacht in het kader van re-integratie. De (ex-)werknemer heeft de plicht mee te werken aan de re-integratie inspanningen. Het is belangrijk de inspanningen goed vast te leggen. Dit doet Acture op de volgende wijze:

    De (ex-)werknemer moet re-integratieopdrachten bij de casemanager of de re-integratie consulent aanleveren. Hiermee wordt het re-integratieproces gemonitord. Nadat het spoor 2 traject opgestart wordt, wordt de werknemer actief begeleid door een job coach/re-integratie consulent. Deze professional begeleidt het re-integratieproces en controleert de voortgang.  Elke 2 maanden stuurt hij de voortgangsrapportage naar de casemanager. In de voortgangsrapportage (ook beschikbaar in ons verzuimsysteem Klout7) staat de informatie over alle gerealiseerde re-integratie activiteiten zoals uitgevoerde opdrachten en het sollicitatieoverzicht.

In het buitenland verblijven

  • Allereerst dient de bedrijfsarts te beoordelen of er benutbare mogelijkheden zijn en of de ex-werknemer in staat is te reizen naar Nederland. Wanneer deze mogelijkheden er zijn kan de ex-werknemer worden gevraagd naar Nederland te komen voor werk in spoor 1 of 2. Dit kan zowel gaan om werk op basis van een reguliere arbeidsovereenkomst als om een werkervaringsplek/proefplaatsing.

    Als de ex-werknemer het werk zonder geldige reden weigert komt deze zijn re-integratieverplichting niet na. In dat geval zal de casemanager hiervoor een passende maatregel opleggen. Waarbij het doel van de maatregel altijd is om de ex-werknemer te stimuleren alsnog zijn verplichting na te komen en mee te werken aan de re-integratie. Alvorens er daadwerkelijk tot een maatregel gekomen kan worden dient er altijd een waarschuwing plaats te vinden, waarin iemand de kans krijgt om zijn/haar tekortkomingen alsnog te voldoen.

  • Allereerst dient de bedrijfsarts te beoordelen of er benutbare mogelijkheden zijn en of de ex-werknemer in staat is te reizen naar Nederland. Wanneer deze mogelijkheden er zijn kan de ex-werknemer worden gevraagd naar Nederland te komen voor werk in spoor 1 of 2. Als de ex-werknemer dit weigert komt deze zijn re-integratieverplichting niet na. We bespreken het vervolg voor werknemers die vallen onder de loondoorbetalingsverplichting (lopend arbeidscontract):

    Loondoorbetaling/lopend arbeidscontract
    Bij een lopend arbeidscontract kan in bovenstaande situatie een loonopschorting worden toegepast, omdat de werknemer zijn re-integratieverplichting niet is nagekomen.

    Let op! De werknemer moet schriftelijk geïnformeerd worden over de loonopschorting. Vervolgens moet de werknemer de tijd krijgen om de verplichting alsnog na te komen en de situatie te repareren. Zodra de werknemer alsnog naar Nederland reist en het werk accepteert (en dus aan zijn verplichtingen voldoet), wordt het loon met terugwerkende kracht betaald. Wanneer de werknemer het werk blijft weigeren, mag de werkgever hierna het loon stopzetten.

    Toelichting:
    Wanneer een werknemer nog bij zijn werkgever in dienst is, maar onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, heeft de werkgever de mogelijkheid tot loonopschorting of zelfs tot een loonstop. Het verschil is dat de loonopschorting wordt gebruikt als drukmiddel. Zodra de werknemer alsnog aan zijn verplichtingen voldoet, wordt het loon met terugwerkende kracht betaald. Een loonstop wordt gebruikt als sanctiemiddel. Wanneer de werknemer na een loonstop alsnog zijn verplichtingen vervult, wordt het loon daarna weer opgestart. Dit betekent dat de werknemer over een bepaalde periode geen loon krijgt.

    Van belang voor beide sancties is dat de werkgever de werknemer direct, bij voorkeur schriftelijk, informeert dat hij van plan is over te gaan tot een loonopschorting of loonstop. Het is ook van belang dat de juiste maatregel wordt gecommuniceerd. De wet bepaalt welke maatregel er in welke gevallen mag worden opgelegd. Geeft de werkgever aan dat er sprake is van een loonopschorting terwijl er een loonstop wordt bedoeld, dan kan dit betekenen dat er later geen loonstop meer mag worden opgelegd.

  • Hier geldt niet de Nederlandse maar de Europese regelgeving. De (ex-)werkgever mag een zieke (ex-)werknemer in het buitenland niet verplichten om naar Nederland terug te keren voor een controle. De (ex-)werkgever mag wel vragen om een (dokters)verklaring van een organisatie die vergelijkbaar is met UWV. Daarin staat meestal geen medische informatie. Voor verdere beoordeling moet de casemanager en/of bedrijfsarts de medische informatie opvragen en laten aanleveren bij de arbodienst.

    De bedrijfsarts beoordeelt aan de hand van de medische informatie het recht op een Ziektewetuitkering. Als de medische informatie onvoldoende is om tot een oordeel te komen kan de (ex-)werknemer wél verplicht worden naar Nederland te reizen voor een afspraak bij de bedrijfsarts. Mits er geen reisbeperking is. De kosten van de reis- en verblijfkosten komen voor rekening van de (ex-)werkgever.

  • Dit wordt beoordeeld door de bedrijfsarts. De mogelijkheid om te reizen is een medische beoordeling. De bedrijfsarts vermeldt de informatie over een eventuele reisbeperking in de spreekuurrapportage of de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML).

  • Dit doet de bedrijfsarts door medische informatie op te vragen bij de behandelaar, huisarts en/of specialist. De bedrijfsarts kan door deze medische informatie beoordelen of er sprake is van een medisch objectiveerbare aandoening én of de (ex-)werknemer hiermee wel of niet in staat is zijn werk uit te voeren. En zo vaststellen of er recht is op een Ziektewetuitkering.

    Er zijn landen waar de (ex-)werknemer een ziektebrief van zijn eigen behandelaar krijgt. In deze brief staat informatie over de periode van arbeidsongeschiktheid. Maar geen significante informatie over de oorzaak van ziekte. Deze brief is niet voldoende voor de bedrijfsarts om het recht op Ziektewet vast te stellen.

    Bij reële twijfel kan de Ziektewetuitkering opgeschort worden tot de bedrijfsarts de medische informatie heeft beoordeeld.

  • Als er twijfels zijn over de ziekmelding van een (ex-)werknemer die in het buitland verblijft heeft de (ex-)werkgever het recht om het loon, of de Ziektewetuitkering, van de (ex-)werknemer op te schorten. Het loon, of de uitkering, blijft opgeschort tot de bedrijfsarts de claim op de Ziektewet heeft beoordeeld.

    Opschorting kan alleen plaatsvinden als er nog geen uitbetaling heeft plaatsgevonden. De (ex-)werknemer moet daarnaast geïnformeerd worden over de opschorting door de (ex-)werkgever of casemanager.

  • Tijdens een vakantie (zowel binnen als buiten Nederland) mag de (ex-)werknemer zich ziekmelden. Als de (ex-)werknemer zich ziekmeldt in of voor de vakantie, dan moet zijn vakantieverlof worden geannuleerd. De (ex-)werkgever heeft de plicht de ziekmelding te verwerken.

    Twijfels over de ziekmelding?
    Als er twijfels zijn over de ziekmelding van een (ex-)werknemer die in het buitland verblijft, heeft de (ex-)werkgever het recht om het loon, of de Ziektewetuitkering, van de (ex-)werknemer op te schorten. Het loon, of de uitkering, blijft opgeschort tot de bedrijfsarts de claim op de Ziektewet heeft beoordeeld.

    Opschorting kan alleen plaatsvinden als er nog geen uitbetaling heeft plaatsgevonden. De (ex-)werknemer moet daarnaast geïnformeerd worden over de opschorting door de (ex-)werkgever of casemanager.

Naar het buitenland vertrekken

  • De (ex-)werknemer mag volgens de Europese wetgeving zonder de toestemming van de (ex-)werkgever naar het buitenland vertrekken. De (ex-)werknemer kan de Ziektewetuitkering niet naar ieder land meenemen. Dit kan alleen als Nederland een handhavingsverdrag heeft gesloten met het land waar de (ex-)werknemer naartoe gaat. Op de website van UWV lees je welke landen dit zijn. Verhuist de (ex-)werknemer naar een land waar Nederland geen afspraken mee heeft? Dan stopt de Ziektewetuitkering.

    De (ex-)werknemer moet de werkgever of Acture (tijdens de Ziektewet) uiterlijk 2 weken van tevoren over het vertrek informeren. Mocht de (ex-)werknemer niet op tijd zijn, dan kan er een maatregel worden opgelegd wegens niet op tijd informeren over een ander verblijfadres.

  • Nee, de (ex-)werkgever mag de ziekmelding niet afsluiten of deze door de casemanager van Acture laten afsluiten. Een ziekmelding kan alleen in een van de volgende situaties afgesloten worden: de (ex-)werknemer meldt zich beter, de bedrijfsarts geeft een herstelverklaring af of UWV geeft een beschikking af (bijvoorbeeld tijdens de Eerstejaars Ziektewet Beoordeling of Toets Verbetering Belastbaarheid 2e ziektejaar).

    De Ziektewetuitkering meenemen naar het buitenland
    De (ex-)werknemer mag zonder de toestemming van de (ex-)werkgever naar het buitenland vertrekken. De (ex-)werknemer kan de Ziektewetuitkering niet naar ieder land meenemen. Dit kan alleen als Nederland een handhavingsverdrag heeft gesloten met het land waar de (ex-)werknemer naartoe gaat. Op de website van UWV lees je welke landen dit zijn. Verhuist de (ex-)werknemer naar een land waar Nederland geen afspraken mee heeft? Dan stopt de Ziektewetuitkering.

  • De (ex-)werknemer heeft het recht om naar het buitenland te gaan. De (ex-)werknemer dient dit minimaal 2 weken van te voren bij de (ex-)werkgever of casemanager aan te geven.

    We zien vaak dat een tijdelijk vertrek naar het buitenland het herstel bespoedigt. Bijvoorbeeld doordat behandeling in het buitenland soms sneller en effectiever is omdat er geen sprake is van een taalbarrière tussen de (ex-)werknemer en behandelaar/specialist. Maar het vertrek mag het herstel en/of de re-integratie van de (ex-)werknemer niet belemmeren. Om dit goed te kunnen beoordelen adviseren we een bedrijfsarts de situatie te laten evalueren, alvorens iemand naar het buitenland vertrekt.

Rechten en plichten

  • De rechten en plichten voor alle (ex-)werknemers die vallen onder de regels van de Ziektewet/Loondoorbetaling zijn hetzelfde. Deze gelden dus ook voor arbeidsmigranten. Voorbeelden van rechten en plichten zijn:

    • Rechten: het recht om je ziek te melden, naar een EU verdragsland te vertrekken en de Ziektewetuitkering/de loondoorbetaling mee te nemen, recht om Ziektewetuitkering/Loon te ontvangen tijdens ziekte, etc.
    • Plichten: de plicht om actief te werken aan herstel, tijdelijk passend werk te accepteren, je te houden aan de afspraken die in (Bijstelling) Plan van aanpak staan, regelmatig contact te houden met de bedrijfsarts en de casemanager/(ex-) werkgever, etc.

    Verzuimreglement
    De (ex-)werknemer ontvangt zodra de begeleiding van Acture is opgestart per e-mail het verzuimreglement. Deze is in drie talen beschikbaar: Nederlands, Pools en Engels. In dit reglement staat informatie over de rechten en plichten tijdens de Ziektewetuitkering.

  • Denk je dat iemand fraudeert? Meld dit dan bij uiteraard zo snel mogelijk bij ons.

    Daarnaast is het verstandig een melding te doen bij UWV. Hoe je dit kunt doen lees je op de website van UWV.

Niet het antwoord gevonden wat je zocht?

Laat hier een bericht voor ons achter!