Overzicht EZWB
Al geruime tijd is er sprake van achterstanden bij UWV: zowel op de Eerstejaars Ziektewet Beoordeling (ook wel de EZWB), de TVB2, als de WIA-beoordelingen én de herbeoordelingen. Dit heeft onder andere als gevolg gehad dat UWV geen Eerstejaars-Ziektewet Beoordelingen uitvoert in het publieke bestel. Ondertussen zien we ook dat de Eerstejaars-Ziektewet-beoordelingen te laat, of helemaal niet meer worden uitgevoerd voor (ex) medewerkers van Eigen Risico Dragers.
Dit heeft nogal wat gevolgen voor de Eigen Risico Drager, de uitvoerder én de zieke werknemer. Het niet uitvoeren door UWV van haar wettelijke taken in relatie tot het beoordelen van de arbeidsongeschiktheid, het invoeren van al dan niet tijdelijke maatregelen zoals bijvoorbeeld de 60+ regeling (welke intussen is stopgezet door de Minister (60 plus regeling van UWV voor de WIA | UWV), en het toerekenen van de WGA-voorschotten heeft behalve veel onzekerheid over de inzetbaarheid van (ex) deelnemers ook grote impact op de kosten van verzuim (schadelast en begeleidingskosten) voor onze klanten.
Vanuit de overtuiging dat het hebben van werk de beste inkomenszekerheid is, kijkt Acture altijd naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Ook in de uitdagingen waarmee we nu te maken hebben door de achterstanden en het niet tijdig of geheel niet uitvoeren van de EZWB door het UWV.
Op deze pagina geven we je informatie en updaten we deze pagina regelmatig als er nieuws te melden is. Het laatste nieuws vind je altijd als eerste onderwerp op deze pagina.
11 november: de stand van zaken
Het is van belang dat er snel een aanpak komt om de achterstanden op te lossen. Daarom zijn we al enige tijd in gesprek met UWV om een oplossing te vinden. Dit is een gezamenlijke inspanning van de leden van PPUSZ, waarin Acture ook zitting heeft. Zoals bijvoorbeeld dat de private partijen de WIA en WGA- dossiers vollediger klaarzetten en hier ook een advies aan toevoegen. Hierdoor beschikt de Verzekeringsarts (van UWV) over complete informatie, zodat hij sneller en beter een beslissing kan nemen.
Aangezien UWV het verzoek heeft gedaan het EZWB-convenant (zie persbericht:UWV en private marktpartijen maken afspraken over betere samenwerking in uitvoeringsprocessen | UWV) nietig te verklaren omdat zij niet tot de uitvoering van de gemaakte afspraken kunnen komen, voeren wij momenteel gesprekken over de EZWB met UWV en het ministerie van SZW. Immers in Nederland hebben we met elkaar duidelijke afspraken gemaakt over de Ziektewet en de uitvoering daarvan. Deze zijn vastgelegd in de Wet Verbetering Poortwachter. De ontstane achterstanden, ontslaat de publieke uitvoerder niet van haar plicht deze Wet te volgen. En dus ook de EZWB te moeten uitvoeren binnen de gestelde termijn.
Wat is het effect van het niet uitvoeren van de EZWB?
Het effect van het niet uitvoeren van deze wettelijke taak is dat een deel van de medewerkers onnodig op de bank komen te zitten, terwijl uit onze data blijkt dat gemiddeld 30% van de zieke medewerkers uit de Ziektewet stroomt na de EZWB. Het in onzekerheid zijn maakt ook dat medewerkers minder in beweging komen en bemoeilijkt het re-integratie proces. Het niet op tijd uitvoeren werkt bovendien door in het gehele proces van een ziekmelding en heeft ook effect op de WIA, herbeoordeling en voorschotten.
Zoals eerder genoemd, is het uitgangspunt van Acture altijd dat het hebben van werk de beste inkomenszekerheid is. Daarom kijken we altijd naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Dat opgeteld bij onze missie “om bij te dragen aan een gezonde werkvloer”, maakt dat we een aantal oplossingsrichtingen zoeken. Welke dat zijn, lees je onder het kopje “Wat doet Acture?”
Wat zien we bij Acture door het stoppen van de EZWB?
We zien de verzuimduur toenemen en daardoor hebben we bij Acture meer dossiers in behandeling die in het tweede ziektejaar zijn beland. Dat heeft als resultaat dat uitvoeringskosten en schadelast toenemen. Een ongewenste situatie voor zowel onze klanten als voor zieke (ex)deelnemers.
Wat is het mogelijke effect als eigen risicodrager?
Op basis van onze data weten we dat 30% uit de Ziektewet stroomt n.a.v. de EZWB. En voor jou als klant heeft het direct effect op de schadelast en over beschikbare arbeidscapaciteit.
Wat doet Acture?
Op dit moment onderzoeken we wat de meest effectieve route kan zijn voor onze klanten om de wachttijden en extra kosten te reduceren. De mogelijke oplossingen vinden zich in de volgende richtingen:
- Samenwerkingen met UWV om op casus niveau te versnellen
- Pilots waarin publiek en private samenwerking centraal staat om tot procesoptimalisaties te komen
- Het onderzoeken of we private (medische) capaciteit kunnen inzetten
- Het onderzoeken met de private onderzoekers of de wettelijke taak die alleen belegd is bij UWV in een nieuw stelsel anders ingericht kan worden
En natuurlijk het volgen van de Acture Methode. Vanuit onze ervaring weten we welke verzuimoorzaken mogelijk leiden tot een langere verzuimduur. Daarnaast weten we ook welke interventies het meeste kans van slagen hebben om deelnemers weer duurzaam te laten terugkeren naar werk. Maar ook andere interventies zoals bijvoorbeeld het inzetten van een Arbeidsdeskundige of het opstarten van re-integratie elders.
Wat doet Acture om de te veel betaalde ZW gelden en uitvoeringskosten terug te halen bij UWV doordat wettelijke taken niet zijn uitgevoerd?
Toelichting activiteiten Acture i.r.t. EZWB:
- Negen maanden na eerste arbeidsongeschiktheids-dag wordt een attenderings – brief door Acture opgesteld en verstuurd aan zowel UWV als de deelnemer.
- 42e weekmelding: deze wordt aangereikt door Acture aan het UWV en is het signaal aan het UWV dat zij de wettelijke taak, nl het uitvoeren van de EZWB opstarten. Wij versturen het werkgevers – en het medisch deel dat moet worden aangeleverd voor het uitvoeren van de EZWB.
UWV dient uiterlijk in de 52e week de beoordeling te hebben afgerond
Is er na 1 jaar nog steeds geen beslissing bekend:
- Acture verstuurt 1 jaar + 1 dag na eerste arbeidsongeschiktheid dag ‘Brief irt overschrijden wettelijke termijn’. Waarin UWV gevraagd wordt alsnog spoedig de beslissing EZWB af te geven.
Zoals hierboven uiteengezet zorgen de verlate of niet uitgevoerde EZWB’s voor extra kosten. Kosten die deels verhaald kunnen worden.
In die gevallen waar blijkt, na het voeren van bezwaar en beroep door onze gespecialiseerde casemanagers Bezwaar & Beroep dat de ziekmelding eerder gestopt zou zijn als uitkomst van een wel tijdig uitgevoerde EZWB dan dient Acture een zgn. schadeloosstelling in. Hiermee verhaalt Acture de volgende kosten:
- Schadelast die te veel is uitgekeerd, dat gaat om alle schade die is ontstaan na 1 jaar, 1 maand en 1 dag na 1e arbeidsongeschiktheidsdag.
- Uitvoeringskosten, ingezet na de 52e week van de ziekmelding, zijnde inzet van de bedrijfsarts, arbeidsdeskundig, spoor 2 activiteiten, etc. De kosten van casemanagement worden niet vergoed door UWV. De regelgeving van het UWV is dat de inzet van casemanagement onder de reguliere bedrijfsvoering valt en daarmee niet voor schadeloosstelling in aanmerking komt.
Het niet uitvoeren van haar wettelijke taak door UWV heeft impact op verzuim en de daarmee gepaarde kosten: gemaakte kosten kunnen (pas) verhaald worden op het moment dat is vastgesteld dat er schade is geleden en hoe hoog de kosten zijn, door een te late beslissing EZWB. Werkgevers worden daarmee altijd achteraf gecompenseerd.
Wat kun je als werkgever doen?
Herhaling van hierboven, kijken naar de mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden. Meer interventies inzetten om medewerker in beweging te krijgen.
Kies jij voor effectieve uitvoering bij werkeloosheid?
Maak een afspraakMeer weten?
Neem contact op met een van onze medewerkers.