Uit de Acture Griepgolf Monitor blijkt dat het aantal griepgevallen stijgt. In de periode van oktober vorig jaar tot en met januari 2020 zijn er minder griepgevallen dan in dezelfde periodevoorgaande jaren. De griepperiode van dit jaar leek milder te zijn dan de griepperiode vorig jaar (2018-2019). Vanaf februari 2020 zien we echter dat het aantal griepgevallen hoger ligt dan vorig jaar.

Toename niet ondenkbaar
De cijfers van dit jaar staan nu nog in schril contrast met het griepjaar 2017-2018; die griepperiode kostte de BV Nederland uiteindelijk 1,3 miljard euro. De verzuimkosten voor dit griepseizoen lijken vooralsnog beduidend lager uit te vallen. Het lijkt er echter wel op dat de griep de komende periode verder stijgt naar een late piek, zoals in 2017-2018. Ziektekosten kunnen ook nog flink stijgen nu de eerste besmettingen van het Coronavirus in Nederland zijn vastgesteld.

Wat kost de griep tot nu toe?
De huidige griepkosten voor BV Nederland liggen net onder het half miljard. Dit is lager dan de kosten van de griepgolf vorig jaar (700 miljoen), omdat de griepgolf tot nu toe mild is geweest. Het gat tussen vorig jaar en dit jaar wordt sinds januari wel met de maand kleiner. Als de griepgolf langer aanhoudt is het mogelijk dat de kosten van dit jaar de kosten van vorig jaar overstijgen.

Wekelijkse update
Nu de eerste besmetting van het Coronavirus ook in Nederland is vastgesteld publiceert Acture wekelijks een nieuwe Griepgolf Monitor. Zo kan de ontwikkeling van de griep nauwgezet in de gaten worden gehouden. Daarnaast publiceert Acture wekelijks een berekening van wat de griepgolf BV Nederland tot nu toe kost.