Uit de Acture Griepgolf Monitor blijkt dat er van oktober vorig jaar tot en met januari 2020 minder griepgevallen zijn dan in dezelfde een jaar eerder. Waar 2018-2019 als een ‘mild’ griepjaar werd gezien, wordt de griepperiode 2019-2020 wellicht nog milder. De cijfers van dit jaar staan overigens in schril contrast met het griepjaar 2017-2018; die griepperiode kostte de BV Nederland uiteindelijk 1,3 miljard euro. De verzuimkosten voor dit griepseizoen lijken vooralsnog beduidend lager uit te vallen. Verklaringen hiervoor kunnen worden gezocht in de zachte winter en een griepprik die qua samenstelling goed zijn werk doet.

Toename niet ondenkbaar
Het verzuim als gevolg van de huidige griepgolf lijkt nu zeer sterk op de golf van vorig jaar. De griepgolf komt dit jaar wellicht nog op gang. De eventuele komst van het Coronavirus in Nederland zou voor een toename van het aantal griepmeldingen kunnen zorgen. Dit omdat de symptomen van het Coronavirus kunnen lijken op die van de griep.

Volgende rapportage
Begin maart publiceert Acture een nieuwe Griepgolf Monitor. Eind april wordt vervolgens de eindbalans opgemaakt van de totale griepperiode, inclusief een berekening van wat de griep BV Nederland heeft gekost.