Mogen we je beter en sneller helpen?

Kies je profiel en wij passen onze website daar speciaal op aan:

Profiel wijzigen? Dat kan hier

Solliciteer direct

Klachten aan het bewegingsapparaat

Afbeelding voor Klachten aan het bewegingsapparaat

Ziekteverzuim wordt voor 35 procent veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan rugklachten, nekklachten en klachten aan gewrichten zoals polsen en knieën. Steeds vaker zijn deze klachten een reden voor werknemers om zich ziek te melden. Bovendien resulteert dit vaak in langdurig verzuim. Wat betekent dat een medewerker langer dan zes weken niet kan werken. 

We besloten ons uitgebreid te verdiepen in deze verzuimoorzaak en onderzoek te doen onder werkend Nederland. Zo kwamen we erachter dat in 2023 maar liefst 8 op de 10 werknemers klachten heeft ervaren aan het bewegingsapparaat. Waarvan 77% deels werk gerelateerd is. Ook ontdekten we dat medewerkers meestal lang wachten met het maken van een afspraak. Hoewel 69% een professional zoals een fysiotherapeut, huisarts, gespecialiseerde arts of bedrijfsarts bezoekt, wacht gemiddeld 34% hier twee maanden of langer mee. Ander leuk feitje uit ons onderzoek: wist je dat vrouwen eerder een professional opzoeken dan mannen?  

In deze blog delen we onze (nieuw opgedane) kennis over klachten aan het bewegingsapparaat. En we schreven er een Orange Paper over, deze download je hier.  

Onderzoek naar klachten aan het bewegingsapparaat 

Facts & Figures 

Begin 2024 heeft Acture twee verschillende onderzoeken uitgevoerd om inzicht te krijgen in verzuim veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat. Hoe zien de klachten van werknemers er precies uit? Wat is de oorzaak van de verzuimtoename op dit gebied?   

  • 75% van de werknemers in Nederland heeft in de afgelopen maanden klachten ervaren aan het bewegingsapparaat. Hiervan ervaart 11% vaak klachten, 24% regelmatig klachten en 45% wel eens klachten. 
  • Meer dan de helft van de werknemers met klachten ervaart deze al langer dan een jaar, en zelfs 42% ervaart al twee jaar of langer klachten.  
  • Werkend Nederland heeft voornamelijk klachten heeft aan de lage rug (60%), knieën (34%) en schouders (34%). 
  • 77% van klachten aan het bewegingsapparaat zijn gedeeltelijk werk gerelateerd. 
  • Deze werk gerelateerde klachten worden voornamelijk veroorzaakt door gebrek aan ergonomie op de werkvloer (57%) en werk gerelateerde stress (37%).  
  • 4 op de 10 werknemers heeft op het werk negatieve problemen ondervonden door klachten van het bewegingsapparaat. Van het periodiek ziekmelden (11%), tot tijd vrij voor fysiotherapie (11%) of bepaald werk niet kunnen doen (10%). 
  • De gemiddelde verzuimduur bij klachten aan het bewegingsapparaat is 192 dagen. 13% heeft een verzuimduur van langer dan een jaar.  
  • Oudere werknemers en werknemers met meerdere type klachten zijn het meest kwetsbaar voor langdurig verzuim.  

De impact van thuiswerken  

Sinds de coronapandemie zijn we massaal gaan thuiswerken. We zien dat er grote verschillen zijn in de manier waarop we dat doen. Zo beschikt de ene medewerker thuis over een volledig ingerichte en ergonomisch verantwoorde werkplek, terwijl de ander ‘gewoon’ aan de keukentafel werkt, of zelfs vanuit bed. Wat is de invloed van thuiswerken op klachten aan het bewegingsapparaat?  

  • Vier op de tien Nederlanders werkt thuis, 40% moet minimaal 1 of 2 dagen per week naar kantoor komen. 
  • Thuiswerkers hebben minder vaak klachten op bijna alle klachtlocaties dan niet-thuiswerkers. Met als enige uitzondering de schouders, hier hebben vrijwel net zoveel thuiswerkers als niet-thuiswerkers last van.  
  • 50% van de thuiswerkers maakt gebruik van een thuiswerkruimte of een werkhoek die speciaal hiervoor is ingericht. 30% werkt aan een tafel die niet per se een bureau is. 
  • 3 op de 10 medewerkers denkt dat thuiswerken een (zeer) grote kans heeft om klachten van het bewegingsapparaat te veroorzaken. 

De rol van de werkgever 

Verantwoordelijk voor het voorkomen van fysieke klachten 

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het bieden van een veilige en gezonde werkplek aan je medewerkers. Het is dan ook van belang om medewerkers te faciliteren in de middelen en handvatten om fysieke klachten te voorkomen. Denk aan het bieden van een ergonomische werkplek en richtlijnen voor het uitvoeren van zware fysieke arbeid. In hoeverre nemen werkgevers daadwerkelijk deze verantwoordelijkheid?  

  • 52% van de werknemers is van mening dat de werkgever en werknemer gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van klachten. Slechts 8% vindt dat de werkgever meer verantwoordelijkheid draagt dan de werknemers.  
  • 84% vindt dat de werkgever deels verantwoordelijk is voor het ergonomisch inrichten van de thuiswerkplek, waarvan 72% van mening is dat beide partijen dit samen moeten regelen.  
  • 65% van thuiswerkers is niet of maar een beetje geïnformeerd door werkgevers over hoe ze de thuiswerkplek ergonomisch moeten inrichten. Daarnaast is 70% een beetje of niet geïnformeerd over hoe ze klachten door thuiswerken kunnen voorkomen. 
  • Maar liefst 6 op de 10 medewerkers krijgt een budget voor het ergonomisch inrichten van de thuiswerkplek. Gemiddeld is dat eenmalig 520 euro, 58% besteedt dat aan meubels.  

Voorkomen is beter dan genezen 

Maak gebruik van een (preventief) werkplekonderzoek  

Wanneer organisaties inzetten op preventie, kan uitval en langdurend verzuim voorkomen worden. Dat is goed werkgeverschap én levert geld op! Ardosz biedt verschillende preventie-interventies aan. Met een werkplek onderzoek zoeken we uit welke maatregelen nodig zijn om klachten te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen. Een arbeidsdeskundige brengt in kaart wat de arbeidsbelasting is van de functie en hoe de werksituatie en/of werkplek verbeterd kan worden. Een preventief werkplekonderzoek voeren we zowel op locatie als bij de medewerkers thuis (thuiswerkplek) uit. 

Zelf aan de slag 

Hoe je werkplek ergonomisch instellen 

Met een goede zithouding voorkom je klachten aan het bewegingsapparaat. En het aannemen van een goede zithouding, begint bij het juist instellen van je werkplek. Daar helpen we je graag bij. Wat is de juiste zithoogte en zitdiepte? Wat is voor mij de ideale hoogte van het bureau en mijn beeldscherm? Wat is de beste positie voor mijn muis en toetsenbord?

Download onze instructiekaart en ga zelf aan de slag met de ideale werkplekinstelling.    

Andere berichten

De laatste rapporten, berichten & media uit de branche als eerste in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief