Re-integratietraject van een zieke werknemer
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de re-integratie van jouw zieke (ex-)werknemer. Wanneer een zieke (ex-)werknemer mogelijkheden heeft om passend werk te hervatten, kan afhankelijk van de duur van de ziekmelding, een re-integratietraject worden ingezet. Het doel hiervan is duurzame werkhervatting in passende arbeid en schadelastbeheersing voor jou als werkgever.

Acture Re-integratie biedt drie verschillende re-integratietrajecten aan:
1. Re-integratietraject 1e ziektejaar
Tijdens het eerste ziektejaar kan een verkort re-integratietraject worden ingezet. Dit gebeurt op basis van arbeidsdeskundig advies en de ambities van de zieke werknemer bij het zoeken naar een nieuwe baan.
- De duur van dit traject is 10 weken.
2. Re-integratie Spoor 2
Is jouw (ex-)werknemer langer dan één jaar ziek en kan deze niet binnen één jaar en drie maanden terugkeren in het eigen werk? Dan ben je als werkgever verplicht om een re-integratietraject Spoor 2 in te zetten. Mocht tijdens de ziekteperiode al eerder blijken dat terugkeer in het eigen werk niet mogelijk is, dan kan het traject ook eerder starten.
- Het re-integratietraject spoor 2 wordt voor 6 maanden ingezet en wanneer er binnen deze termijn nog geen plaatsing of herstel is gerealiseerd, zal deze automatisch worden verlengd tot aan einde wachttijd.
3. Re-integratie Spoor 3
Ontvangt jouw zieke (ex-)werknemer een WGA-uitkering en zijn er nog arbeidsmogelijkheden? Dan kan een re-integratietraject Spoor 3 worden ingezet. Dit traject is gericht op schadelastbeheersing voor jou als werkgever.
- De duur van dit traject is 6 maanden, met mogelijkheid tot maandelijkse verlenging.
Wat kun je verwachten bij een re-integratietraject?
Doel van de re-integratietrajecten
De re-integratiecoach ondersteunt bij het vinden van passend werk bij de huidige of een andere werkgever, eventueel via een proefplaatsing of werkervaringsplek. Door het doorlopen van de verschillende fases wordt jouw zieke (ex-)werknemer optimaal begeleid in het vinden van passend werk.
Contact tijdens het re-integratietraject
De re-integratiecoach heeft nauw contact met de casemanager en de zieke (ex-)werknemer. Waar nodig wordt ook de eigenrisicodrager betrokken. Dankzij korte communicatielijnen tussen de casemanager en de re-integratiecoach kunnen acties snel en effectief worden uitgevoerd.
Rapportages
Tijdens de re-integratietrajecten stelt de re-integratiecoach altijd een Plan van Aanpak op. Bij re-integratietrajecten Spoor 2 en Spoor 3 worden tussentijdse voortgangsrapportages opgesteld.
Alle trajecten eindigen met een eindrapportage, die wordt gedeeld met de casemanager. De casemanager verstrekt de rapportage vervolgens aan jou als werkgever.
Deze rapportages worden gebundeld in één document, waarin alle relevante informatie samenkomt.
Fases binnen het re-integratietraject
Tijdens het re-integratietraject worden verschillende fases doorlopen. Hieronder lichten we deze nader toe:
Fase 1: Kennismaking
Deze fase is gericht op de kennismaking tussen de re-integratiecoach en jouw zieke (ex-)werknemer. Het doel is om een persoons- en zoekprofiel op te stellen en in kaart te brengen welke ondersteuning nodig is. Daarnaast wordt een Plan van Aanpak opgesteld, zodat het traject effectief kan worden vormgegeven. Ook vindt er een kennismaking plaats tussen de eigenrisicodrager en de re-integratiecoach.
Fase 2: Arbeidsmarktoriëntatie
In deze fase worden via testen en coaching gesprekken de kwaliteiten en competenties van de zieke (ex-)werknemer onderzocht. Waar nodig wordt aandacht besteed aan empowerment. Daarnaast wordt gekeken naar het netwerk van de (ex-)werknemer en mogelijke werkgevers die aansluiten bij zijn of haar wensen. De kansen op de arbeidsmarkt worden verder in kaart gebracht.
Fase 3: Sollicitatietraining
Deze fase richt zich op het ontwikkelen van sollicitatievaardigheden. De re-integratiecoach ondersteunt bij het opstellen van een cv en een motivatiebrief. Afhankelijk van het vertrekpunt van de zieke (ex-)werknemer worden maatwerkopdrachten ingezet, zodat het traject aansluit op de specifieke hulpvraag. Het doel is dat de (ex-)werknemer zelfstandig de arbeidsmarkt kan benaderen.
Fase 4: Arbeidsmarktbenadering
In deze fase wordt de arbeidsmarkt actief benaderd, met als doel het vinden van passend werk. De (ex-)werknemer zoekt zelf naar een geschikte werkplek en wordt hierin ondersteund door de re-integratiecoach. De sollicitatieverplichting wordt gemonitord en waar nodig begeleid.
Fase 5: Werk en nazorg
Deze fase is gericht op het bieden van nazorg zodra de (ex-)werknemer is gestart met nieuw werk. De re-integratiecoach monitort de werkhervatting en signaleert eventuele knelpunten. Het doel is om te beoordelen of de (ex-)werknemer het werk duurzaam kan voortzetten.