Judith
AIOS Bedrijfsgeneeskundige
Een breed werkveld met impact
In haar werk spreekt Judith werknemers met een werkgever, vaak vaste klanten van ArdoSZ. Dit doet ze zowel op kantoor als op locatie. Door locatiebezoeken krijgt ze een beter beeld van hoe de werkplek en omgeving invloed heeft op het functioneren en de gezondheid kan beïnvloeden. Ze vindt het belangrijk om niet alleen maar in de spreekkamer te zitten, maar juist bij werknemers op de werkvloer mee te kunnen kijken. Zo kan ze beter inschatten wat er speelt en welke mogelijkheden er zijn. “Het gaat niet alleen om het begeleiden van mensen die al ziek zijn (verzuimbegeleiding), maar ik zie het juist als een mogelijkheid om dan ook preventie te kunnen aankaarten, om te voorkomen dat werknemers opnieuw uitvallen. Ik kijk naar wat het werk inhoudt, welke fysieke en mentale impact het heeft, en welke mogelijkheden er zijn voor de werknemer om te kunnen blijven functioneren zoals hij/zij wil in de totale context van zowel werk als privé,” legt ze uit. Daarnaast geeft ze aan altijd een duidelijk partnerschap op te zoeken met de werkgever. “Je hebt elkaar immers nodig voor het welzijn van alle werknemers.”
Uitdagingen en samenwerking
De rol van bedrijfsarts (al dan niet in opleiding) brengt ook uitdagingen met zich mee. “Je hebt soms te maken met een spanningsveld van verschillende belangen. Een werkgever kan sturen op een zo laag mogelijk en kort verzuim, terwijl de werknemer andere persoonlijke belangen heeft. En soms stagneert dan het onderling gesprek. Daar zie ik dan vaak de positieve uitdaging in. Om dan even te kunnen uitzoomen, een plan te maken en zorgen dat dit gesprek weer op een constructieve wijze verder gaat.
Verzuim door psychische klachten komt veel voor, en de signalen voorafgaand aan het verzuim worden vaak niet herkend, benoemd of uitgesproken. Ze zijn ook niet altijd makkelijk bespreekbaar.” Daar ligt volgens Judith echt een kans om iets te kunnen betekenen.