Acture legt uit: re-integratie

Het doel is een ‘win-win-win-win’ situatie.

Wordt iemand ziek, dan gaan allerlei processen lopen om de medewerker weer snel op de been te krijgen. Uiteraard bij de huidige werkgever. Maar soms duurt herstel lang. Als het herstel langer duurt dan een jaar en duidelijk wordt dat terugkeer in eigen werk niet meer mogelijk is, dan wordt de deelnemer bij de afdeling re-integratie gemeld.

Afbeelding voor Acture legt uit: re-integratie

In de video legt Rens uit hoe re-integratie essentieel is na een ziekmelding. Hij bespreekt twee sporen: ‘Spoor 1’ focust op herstel binnen de huidige of recente werkgever, met aandacht voor aanpassingen. ‘Spoor 2′ onderzoekt nieuwe werkgevers. Rens benadrukt Acture’s integrale aanpak en snelle schakeling tussen experts. Het doel is een ‘win-win-win-win’ situatie: tevreden deelnemers, oude en nieuwe werkgevers, en Acture zelf. Bekijk de video voor meer over ons re-integratieproces.

Acture legt uit: re-integratie

Orange paper: De tijdlijn van ziekteverzuim

Een organisatie kan van alles doen om te voorkomen dat medewerkers ziek worden en uitvallen. Maar één ding is zeker: verzuim is nooit volledig te voorkomen. De Arbowetgeving biedt een uitgebreid stelsel aan eisen, protocollen en procedures, maar de omvang en complexiteit hiervan is best groot, waarvan re-integratie slechts een onderdeel is.

Acture maakt het graag makkelijk. In de vierde orange paper hebben we een overzicht gemaakt van acties, interventies en mijlpalen over de gehele periode van verzuim tot re-integratie: vanaf de eerste dag van ziekmelden tot en met de WGA. Daarnaast vind je praktische informatie en tips.

Orange paper | De tijdlijn van ziekteverzuim
Cover voor

Niet gevonden wat je zocht?

Neem contact op met onze werknemers.

Wij helpen je graag